טיפול רגשי באמצעות פסיכודרמה

מהי פסיכודרמה?

הפסיכודרמה היא מתודה מוכרת בעולם הפסיכולוגיה שפותחה בתחילת המאה הקודמת על ידי רופא יהודי בווינה בשם יעקב לוי מורנו (Moreno 1889-1974 ), בן דורו של פרויד .

הפסיכודרמה היא שיטה של טיפול אישי במסגרת קבוצתית.
בעבודה הקבוצתית בפסיכודרמה ניתנת ההזדמנות לכל משתתף לבטא היבטים וסוגיות מעולמו הפנימי בדרך חוויתית – דרך הדרמה – שבה לוקחים חלק חברים נוספים מחברי הקבוצה.
 

בכל מפגש קבוצתי מוקדש החלק המרכזי להצגת הסיפור של אחד המשתתפים, כשחברי הקבוצה לוקחים חלק בהצגת סיפורו של היחיד בדרמה כשחקנים מסייעים. ההתמקדות היא בפעולה, כשיטת יישום ואיבחון טיפולי, תוך אפשרות לשחזור של זיכרון, רגש או חלום, התנסות במערכות יחסים ותפקידים שיש לאדם בחייו.

עקרונות השיטה

עקרונות השיטה מבוססים עלהאמונה שבכל אדם יש מן הכוח הבורא והיוצר. כדי להגיע למפגש עם היצירתיות על האדם לגלות את מקורות הספונטניות שלו. הספונטניות היא כוח הפועל בהווה אשר מניע את הפרט לקראת תגובה הולמת במצב חדש או תגובה חדשה על מצב ישן.
במסגרת זו בודקים יחסים בין-אישיים, קונפליקטים ובעיות אמוציונליות, ומטפלים בהם על ידי שיטות שנלקחו מעולם התיאטרון והדרמה.
בעזרת הפסיכודרמה, במקום לפתור בעיות המתעוררות בין אדם לבין עצמו, או בין אדם למשנהו, או בתוך קבוצת אנשים, ע"י דיבור בלבד, מועלות הבעיות ע"י הצגתן בפועל.

העבודה בדרך הדרמה מרחיבה את הביטוי האישי ממימד המילה אל מימד התנועה והחוויה.בכך מאפשרת הפסיכודרמה טרנספורמציה עמוקה ופריצת דרך במקומות שטרם ננגעו קודם לכן. תמונות כאובות מהעבר ואזורי נפש שלא ננגעו זוכים דרך הדרמה להיחוות מחדש ,הפעם בהקשר חדש – מקבל ,תומך ,מכיל ומבין. ההקשר החדש מאפשר תיקון ומבט חדש על תמונת העבר וההיסטוריה הפרטית של המטופל, ובכך משפיעה באופן ישיר על תפיסת ההווה והעתיד שלו .שחרור האנרגיה הפנימית של האדם מהחזקת תמונות העבר ודפוסיו, מאפשרת לו לחוות חזק יותר את הכאן והעכשיו ביום יום, חוויה שמאפשרת חיים מתוך רווחה ,חופש אותנטיות וספונטניות.

שיטת העבודה

שיטת העבודה בפסיכודרמה מבוססת על חילוף תפקידים, המאפשר לכל אחד להיות בתפקיד עצמו, ואף בתוך "עורו" של חברו.
היכולת לראות את המציאות בעיני האחר, ואפילו לראות את "עצמי" בעיני האחר, פותחת אפשרויות לשיתוף פעולה על בסיס ידידותי ואמפתי (ולאו דווקא תועלתי) תוך פתיחות לנקודת מבט שונה, פתיחות שהיא אבן יסוד להכרות מעמיקה יותר עם ה"עצמי". הפסיכודרמה מתחילה מסצינה אחת, הקרובה ככל האפשר למציאות הפנימית של המציג ומשקפת קונפליקט פנימי, עשויה לחצות גבולות של זמן ולהתפתח לסצינות נוספות מהעבר ואפילו לעתיד. הדמיה של מציאות, ביטוי קונפליקטים ופתירתם, שחרור רגשות, ביטוי חלקים של העצמי, רצונות ותקוות, התנסות במצבים ותפקידים חדשים, ואימון לקראת מאורעות היומיום - כל אלה מזמנים מעורבות רגשית גבוהה המפילה את המחסומים הטבעיים. האפשרות לשחרר רגשות רבי עוצמה, שהודחקו והוכחשו עד כה,  עשויה להביא לקתרזיס, לשינוי ולבנייה מחודשת.
 

 למי מיועד הטיפול?
 
הפסיכודרמה מביאה לשיפור ניכר בבטחון העצמי ובהרגשת הערך האישי. בין השאר תורמת הפסיכודרמה לשיפור משמעותי בהגדרת הזהות האישית והמקצועית, וכן מחזקת את יכולת ההתמודדות עם בעיות מחיי היום-יום כגון בעיות בזוגיות, בעיות ביחסי הורים-ילדים (בכל גיל שהוא), עם משברי הגיל ובגידת הגוף, עם שכול ואבדן, עם פרידות וויתורים הכרחיים.
 
באמצעות הפסיכודרמה ניתן לטפל במצבים הבאים:
  • בהתמודדות עם אובדן, שכול ומחלה
  • נוער ובוגרים במצבי לחץ, מצוקה ומחלה
  • בהפרעות אכילה
  • הפרעות התנהגות
  • נפגעי נפש
  • ילדים ובוגרים במצבי חולי כרוניים
  • ילדים בסיכון

המסגרת הטיפולית

  • במרכז איתנים ניתן להתנסות בטיפול קבוצתי או פרטני.
  • טיפול בפסיכודרמה מתאים לכל אדם, מבוגר מתבגר או ילד.
  • הטיפול נמשך כ-50 דקות.
  • הטיפול מתקיים בחדר קבוע ומיוחד ובו עזרים מגוונים המשמשים ככלי משחק ותפאורה.
  • כל מפגש כולל: חימום, פעולה (=דרמה), ושיתוף.

 

 אבחון דידקטי , אבחון פסיכודידקטי , הדרכת הורים